Het CB dus…

Het CB, mijn vrienden zijn het niet. Niet nieuw, wisten jullie al.
Op de meet & weeg mevrouw na dan, die is leuk. Die heeft humor en heeft een strak regime, een wijf met ballen. Helemaal mijn ding…

Daar houdt mijn compassie met het CB trouwens wel meteen op ook. Deze keer mochten wij ons melden bij de *kuch* arts. Nou is ze best aardig, maar vreselijk moeilijk te verstaan door haar zwaar Franse accent.
Wel briljant trouwens, hoe ze de namen van mijn jongens uit spreekt… 
Dion vond het meten en wegen nog wel leuk, maar eenmaal binnen bij de *kuch* arts was het over met zijn meegaandheid. En normaal is hij erg leuk, altijd en overal. Altijd een praatje klaar, beetje grijnzen.
Maar niet bij de *kuch* arts. Niets…

Ze legde vijf blokjes achter elkaar en een er bovenop, "Oeh kijke Dijohn, unne vraktwaagun".
Dion zat bij mij op schoot, draaide zijn hoofd om naar mij en zijn blik zei letterlijk "dat wijf is gek geworden. Da’s geen vrachtwagen, dat zijn blokjes. Zeg jij het, of zal ik het doen ?"
Serieus, ik lag bijna van mijn stoel. Lekker joch !

Ze tekende een streep op een papiertje. "Kijke Dijohn, unne streepju. Kan jij voor mij ook unne streepju maakuh ?" en schoof het papiertje richting Dion.
Hij schoof het papiertje resoluut terug met de briljante opmerking "ga maar zelf streepjes maken".
Ja, what can I say ? Hij tekent liever rondjes…

Ze pakte een bal en vroeg hem er eens tegenaan te schoppen. Zijn antwoord was "ik fin nie leuk goppe". Hij bleef zitten, weigerde dienst. Ze smeekte hem toch eens tegen de bal te schoppen. Hij hield voet bij stuk.
Ik zeg: dat kind blaakt van het zelfvertrouwen, houden zo ! Zij vond het voornamelijk dwars. Mijn reactie was dat hij inderdaad niet van het voetballen was en vroeg haar of ze niet een pop had zodat hij kon laten zien hoe goed hij daarmee was maar meer van het gooien. Daarop sprong hij van mijn schoot, huppelde naar de bal en gooide de bal hard en in xc3xa9xc3xa9n strakke en rechte lijn naar mij.
Ik was onder de indruk. Zij niet. Ze had toch duidelijk gezegd schoppen, niet gooien…
Heb gezegd dat wij niet van voetbal houden, wij houden van honkbal.
Hielp niet.

Toen volgde er nog een heel betoog over hoe slecht een speen wel niet was voor zijn tandjes. Daarop volgde mijn betoog dat ik het er toevallig die dag er voor nog met de tandarts over heb gehad en hij absoluut geen bezwaar heeft tegen spenen (als we maar stoppen als hij gaat wisselen). Hij heeft zelfs liever niet dat je er "zomaar" mee stopt als het overduidelijk is dat het kind er nog niet aan toe is. Vaak gaan ze dan duimen en dan is het eind helemaal zoek… En bij mijn oudste is het ook op die manier gegaan en die heeft uiteindelijk zelf besloten na zijn vierde verjaardag dat hij er klaar mee was. Geen speen meer in bed ! En dat hij de speen alleen in bed krijgt. Of als hij heel moe is, zo aan het einde van een drukke dag. En als hij verdrietig is, als hij tandjes uit zijn mond valt ofzo…
She was not amused…

Ook mijn verhaal over het laxeerprogramma dat we samen met de huisarts hebben gemaakt voor Dion viel niet lekker bij haar en het middel dat we van de huisarts kregen (Importal, geweldig spul) kende ze niet. En dat vind ik dan weer vreemd want er zijn echt een heleboel kinderen al jaren ontzettend gebaat bij dit middel.

En toen kwam dxc3xa9 test der testen. De oogtest.
Yannick ging destijds vreselijk de mist in met die achterlijke plaatjes. Maakte van een boerderij een laptop en een fluitketel maakte het er niet duidelijker op. Dit keer was ik voorbereid en heb de plaatjes eens een paar keer bekeken met Dion.
De bril-met-kijkgat paste nauwelijks om zijn hoofd. En van meewerken was totaal geen sprake.  Zijn commentaar bleef "ik fin nie leuk spelletje nie".
De *kuch* arts werd steeds nukkiger en ik had het al helemaal gehad. Uiteindelijk heb ik hem zo ver gekregen toch even mee te doen.
Met mijn luie oog in het achterhoofd, de bijkomende erfelijkheid daarvan en zijn sporadische loenzen bij moeheid, wilde ik graag dat hij het even zou proberen.
Na de derde regel had hij ontdekt dat als je eerst even je brilletje omhoog doet, het dan veel makkelijker gaat. Twee ogen zien meer dan xc3xa9xc3xa9n…
Brilletje omhoog, kijken, brilletje omlaag. "Poesss" ! Een triomfantelijke blik er bij en done !

Of ik misschien over drie maanden nog eens terug wilde komen, dit schoot niet op. Ik lag ondertussen onder mijn stoel van het lachen, want Dion en ik hadden er uiteindelijk wel lol in. Hij is gewoon uitgekookt en geef hem eens ongelijk !
En het kan dan wel irritant zijn voor zo’n *kuch* arts, maar hxc3xa9… ze zijn nog maar drie hoor ! In het oogziekenhuis, daar hebben ze pas duidelijke plaatjes xc3xa9n duidelijke artsen (zonder *kuch* ja !).
Dus het kan heus wel…

Na het aankleden maakten we bij de coole mevrouw een nieuwe afspraak. En we left tha building…
En net voor we naar buiten liepen, riep die coole mevrouw nog even "Doei Dion, ik vind je leuk man."

Kijk in your face *kuch* arts !Ossnow  

35 Reacties op Het CB dus…

 • IMS schreef:

  Heerlijk beschreven. Wat ben ik blij dat ik nooit meer naar het consultatiebureau/ consternatiebureau / concentratiebureau (streep door wat niet van toepassing is) toe hoef! Als ik ergens onzeker vandaan kwam, was het wel van het CB. Er was altijd wel iets dat niet goed was. Gelukkig is mijn schoonvader huisarts en die stelde me dan altijd weer gerust. Ze moesten meer naar het hele kind kijken, vond hij, en minder naar hun grafiekjes. En met dat hele kind ging het prima.

 • Irma schreef:

  Ha Jis,

  geweldig verhaal… Je hebt een heerlijk kind. Wat zeg ik: twee heerlijke kinderen natuurlijk!
  Wij waren bij die bewuste ogentest vergeten de plaatjes te oefenen. Marije bakte d’r niks van. Op een gegeven moment wees onze cb-arts met haar aanwijsinstrument naar zo’n vooroorlogse auto, zegt Marije: ‘Een stokje!’ Haha, die vergeet ik ook nooit meer!
  Achteraf bleek trouwens dat ze +4,5 en +5,25 had. Pluspuntje: het lag er in elk geval niet aan dat we waren vergeten te oefenen…

  Groetjes Irma

 • Bar schreef:

  hahaha geweldig omschreven. Ik herken het helemaal! Vooral met de oogtest. Die van mij vind het helemaal niets.

 • San schreef:

  Haha geweldig en een geef mij er zo maar tien hoor. Ik vrees (en eigenlijk weet ik het zeker) dat Manon zo ook lekker doet wat ze zelf wil, ik vind het prima want ze is wie ze is en daar kan zo’n CB-arts toch niets aan veranderen. Ik zal ook denken wie kent mijn kind nu het beste….en over 3 maanden doet hij nog zo, zo dan al niet nog meer wat hij zelf wil, dan mevrouw *steekt tong uit*

 • Natazz schreef:

  Gelukkig dat je zelf genoeg vertrouwen in je zoon hebt, wat een raar mens zeg. 😉

 • JetVillaPret schreef:

  ja joh, tzijn verplichte rondjes op dat concentratie bureau 🙂

  Mijn ervaring is ongeveer gelijk aan de jouwe, ware het niet dat mijn jongste een jaar of 6 geleden wxc3xa9l zin had in een spelletje en blokjes in een blokkenstoof moest doen. Alleen de vierkantjes en de ronjdes. Maar Anoukkie, lang niet gek, zag dat er nog een opening was, voor de driehoekjes. Ze klauterde het hele bureau af van de *kuch* arts en vond uiteindelijk de driehoekjes in een la…

  Zo heb je altijd lol op het cb… en jij dus ook!

 • inge schreef:

  lach ik in een deuk?

  o mxc3xa8n…

 • inge schreef:

  Maakte van een boerderij een laptop… en toen lach ik in een deuk!
  want och man die plaatjes, zoooo achterhaald, die fluitketel zeg ik al helemxc3xa1xc3xa1l niks over (Kleuter, destijds, tegen de *kuch* arts: maar wat IS dan een ketel die kan fluiten dan? en zij: daar kun je water in koken. en hij: dat kan ook in de waterkoker. (stilte) maar die fluit niet hxc3xa8.)

  anyway, wij hebben d’r een uit roesjland, ook zo lekker te verstaan, maar Kleuter verstaat ‘r altijd beter dan wij hahaha (ik bedenk me nu, CB-tijd hier over, ik kan gewoon in verleden tijd tiepen!)

  dus. wij vxc3xb2nden ’t ook altijd tien keer niks, ondanks dat Kleuter altijd wel het ideale kiend uithing daaro, dus eh, veel plezier alvast gewenst voor over drie maand!

 • Joeltje schreef:

  Hxc3xa9 Dion a.k.a als KPN’s Fons: ik fin nie leuk nie..whoehahaha! En dat ie gewoon zei dat ze het zelf moest doen, whoehaha! Echt een kind van z’n moeder, heerlijk!

  En tja. Wat moet ik zeggen? Ik ben hele dikke vrienden met het ceebee. Maar dat wist je al hxc3xa8? Dat wist je al.
  Zeker met Ada. Ada en ik, wij zijn dikke vrienden ja. My new best friend.

 • Marjolein schreef:

  Wat heb je het weer lekker luchtig komis`h opgeschreven en geef Dion ongelijk.
  Ik heb (nog) geen ervaring met Consultatiebureau. Ik lees bij verschillende verschrikkelijke verhalen, ben benieuwd of ik het ooit mag beleven en er ook avonturen over kan schrijven.

 • Caroline schreef:

  Sja, CeeBee, ik was wel dik met ze hoor; toendertijd met Jelle die nooitniet wilde drinken, altijd huilde. Ze doen hun werk zullen we maar zeggen. En sommigen nog net ietsjes meer dan dat. Dat het met Floor een ‘beetje’ anders liep zette deze ‘vriendschap’ wel in een ‘ietsjes’ ander licht…..Nu gaat manlief voortaan (omdat ik werk op maandagen en ze daar niet zo hxc3xa9xc3xa9l flexibel zijn) Ik heb de vriendschap maar opgezegd toen bleek dat we ‘uit elkaar gegroeid’ waren * hele dikke kuch dus*

 • Korffies schreef:

  hahaha wat weet je het weer meesterlijk te verwoorden, thumbs up voor Dion hoor! een daarbij, wij moeders weten het toch altijd beter dan *kuch artsen* 😉

 • Yvonn schreef:

  Het is dat ik geen kinderen meer krijg, maar als dat wel zo was, ging ik alleen nog maar voor de injecties. Niet omdat ik die zo leuk vind, maar wel nuttig. Verder heb ik niks met het CB. Hier steeds opnieuw een andere arts, maar nooit eentje die echt verstand van zaken eh… kinderen lijkt te hebben. Over een paar maanden zullen we ons met J&M moeten melden voor de ogentest. Pffff… Zal wel net zo’n dram worden als bij Brecht; die wilde die bril niet en zag vervolgens niks. Bij het herhaalbezoek idem dito. Daarna druppels en naar het ziekenhuis; blijkt dat kind top-ogen te hebben. Nee…. mijn vrienden zijn het ook niet, die van het CB. Maar die meet&weeg-vrouwen; inderdaad… die moesten ze opleiden tot arts!

 • Mimi schreef:

  Wat dxc3xb3en we er in vredesnaam nog? Vraag ik me weleens serieus af. Ik heb ook nooit echt problemen, alleen met het feit dat ik buiten de inentingen om het gevoel heb dat ik er voor de kat z’n k zit. Een heel geleur en geregel om er te komen en vervolgens zit je vaak ellenlang te wachten in zo’n kamer met allemaal krijsende koters en je wordt het kamartje in gewipt, blablabla en je staat ook net zo snel weer buiten. En dan mag het hele circus weer van voren af aan beginnen….

  Ze hebben me voor aankomende donderdag ingepland, maar ik kan niet. Ik moet de afspraak nog verplaatsen. Of misschien, als hij geen prikje hoeft (dat wxc3xa9xc3xa9t ik niet eens… *drama*) zeg ik die hele afspraak wel af.

 • Monique schreef:

  Ik vind jou ook ont-zet-tend leuk, Dion! Laat de *kuch* arts maar eens een poepje ruiken, duhhhh!!
  Ook ik heb trouwens nooit moeite gehad met onze CB-mensen, maar volgens mij ben ik een uitzondering, als ik het om me heen zo hoor en lees…

 • Marjan schreef:

  Wat is Dion heerlijk bijdehand!
  Ik heb zelf niet zo’n probleem met het cb. Op het zuigelingenburo is onze eigen huisarts cb-arts dus dat is helemaal top en verder vertel ik ze zo min mogelijk, dan kunnen ze er ook zo min mogelijk op aan te merken hebben. Een vriendin van mij zit bij hetzelfde cb en verteld alles en is heel eerlijk, dat moet je dus niet doen 😉
  De ogentest was met Vincent ook een ramp. Vincent had zijn mond op slot gedaan en wilde absoluut niks zeggen. Gelukkig mocht hij de plaatjes toen aanwijzen in het groeiboekje en dat deed hij gelukkig foutloos zodat we niet hoefden terug te komen. Over een week mag ik weer heen met Julian en over 2 weken met Vincent voor de 4-jaar-inenting…

 • Nientjuh schreef:

  Hihihihih ik denk in plaatjes..!! 🙂
  Ik kan mij voorstellen dat die kleine jongen denkt……mag ik naar huis…..!!! EN WEL NU..!!!! Groetjes en een fijne avond, Jeanine

 • Anoniem schreef:

  Hahaha…..t is of ik er even bij zat !
  Dan had Cas het met zijn CB-arts deze reis beter getroffen …
  Slim manneke …jullie Dion
  Groetjes Sophia

 • Janneke schreef:

  Ik heb er natuurlijk helemaal geen ervaring mee, maar daar mag ik blij mee zijn geloof ik.
  Nog nooit heb ik een positief verhaal gehoord over een CB.
  Waarom bestaan die dingen dan?
  Je hebt het leuk beschreven, had gewoon het gevoel alsof ik in een hoekje van de kamer zat mee te kijken en te gieren van de lach 😉

 • Maike schreef:

  Hahaha, wat een mannetje. Kan me voorstellen dat je van je stoel rolde van het lachen. Vond de *kuch* arts vast niet grappig :P.

 • Wendyxc2xa9 schreef:

  Hahaha wat een lekkere eigenwijs! 🙂 Heerlijk!

  Dat CB, om gek van te worden! Kan alleen maar hopen dat Thoas ook zo lekker bijdehand gaat doen straks als ze weer eens zeggen dat hij achterloopt 😉

 • Melanie schreef:

  hahaha ik zie hem al helemaal zitten, ik (naja ik niet dus) de kinders hebben allebij dezelfde cb arts en wij hebben het best goed getroffen.

  De ogen test hebben we bij Isis 2x gedaan en daar lopen we voor bij het ziekenhuis (ortoptist), en Kevin is 26 maart pas aan de beurt, ja eigenlijk eerder maar ja het kwam me niet uit.

  succes de volgende keer, en denk maar zo hij hoeft nu nog “maar 2x dan hoef je helemaal niet meer naar het cb.

 • Aagje schreef:

  Hahaha hilarisch!! Dion is gewoon slim madame!! Bereid je maar voor, mijn buurvrouw is vier, ik zeg, vier keer terug geweest voor de oogtest. Zoonlief nam de *kuch* arts telkens in de maling!! die jeugd van tegenwoordig…

 • Tineke schreef:

  hier ook geen problemen met cb. maar ik zeg altijd ja en amen en ben snel weer weg. en mijn kids doen net zo dus waren we snel klaar… haha dat had ik dan weer niet verwacht maar het was wel prettig. Hoewel Sanne een ander typetje is dus wie weet wat ik daar nog mee ga beleven..

 • Lieke schreef:

  Wat kanniek zegguh..
  isse toch nie meer van deze tijd nie.
  Ik vind het CB, en niet alleen het CB overigens, overgeconcentreerd op afwijkingen. Kreeg ook een beetje het gevoel dat je als ouder op het matje werd geroepen.
  OOoooohhh hij praat nog helemaal niet ??!!!
  (op zo’n toontje van: u zegt waarschijnlijk nooit iets tegen hem..)
  Met humor benaderen, das volgens mij de enige oplossing. En blijkbaar zit dat bij jullie in de genen. haha

  Groetjes, Lieke

 • Elise schreef:

  Hai, via via bier gekomen. Wat een grappig verhaal, haha.
  Ik ben alleen de inentingen gaan halen daar, mijn kinderen waren altijd txc3xa9 lang en txc3xa9 mager, alsof ik ze dikker kon maken en kleiner ..zucht.

  Maar je vertelt het heerlijk,
  groet Elise

 • Harrixc3xabt schreef:

  Haha, zie het al helemaal voor me hoe dat ging!
  Ik was ook nooit weg van het CB en ben eigenlijk altijd alleen voor de inentingen geweest. De rest vond ik wel best. Ze wilden er daar zelfs niet aan dat Jasper en Frxc3xa9 doof waren volgens mij. Er wordt gewoon niet geluisterd naat ouders vind ik.
  Dus over 3 mnd. ga je weer? Nah, ik had het wel geweten 😉

  Fijne zondag

 • Saskia schreef:

  hahahaha!
  Consternatiebureau bedoel je?

  Pas maar op, straks staat de opvoedpolitie nog voor de deur. ‘uw kind luistert niet naar dokteurs.’
  haha

  geweldig joch!
  ben benieuwd.. over 3 maanden..

 • Loezju schreef:

  Nu bij ons de wijkverpleegkundige vervangen is door een nieuwe is het CB een stuk minder prettig. Vroeger nooit problemen. Maar wat een *kuch* arts is dat zeg. Die snapt duidelijk niets van peutertjes.

 • Ruthy schreef:

  haha! die *kuch* arts zal wel hoofdpijn hebben gehad nadat jullie weg waren. hahaha! Gelijk een pauze nodig 😛
  ‘Dijohn’ is waarschijnlijk iets slimmer en bjdehanter als ze gedacht had.

 • heikelien schreef:

  Ah dat was dus weer een daverend succes. Altijd fijn dat je zo van je CB op aan kan. Heb hier nog geen oproep gehad, dus ben benieuwd. maar Kirsten is de laatste tijd niet heel erg van het meewerken, dus ik verwacht er maar niet te veel van.

 • Marieke schreef:

  Hahaha, hilarisch echt! 🙂 Briljant jochie is het, ik zou er ook gek van worden als ik hem was.

 • Linda schreef:

  hehe heerlijk ventje die Dion van jou! En inderdaad die hele 3 jaar test is een drama. Ik kijk nu al *kuch* rijkhalzend uit naar onze volgende over 2 jaar.
  Gijs moest ook terugkomen om hem nog een keer te doen.
  Ik heb hier zo mn ups en downs met t CB, maar de laatste tijd gaat t best goed

 • Toaske schreef:

  “ik fin nie leuk spelletje nie”, hahaha, wat een geweldige opmerking!

 • Danielle schreef:

  Hmmz, ik heb eigenlijk geen problemen met het cb. Zowel *kuch* arts als wijkverpleegkundige niet. De weegenmeet dame is wat norser. Maar ach, tis toch een moment opname hxc3xa8. Indy keek een beetje raar toen ze een trein moest maken en ik dacht ook nog, ojee een trein. Das zo jongensachtig, maar ze maak het rijtje blokjes na, waarschijnlijk niet eens met de gedachte dat het een trein was. Maar die Dion van jou die is slim en zo lekker op 1 lijn met jou, dat moet vast heel fijn zijn!