Dansen in de regen…

NiekMijn oudste Minimanxc2xa9 zit in de knoop.
Met zichzelf.
Dat is moeilijk en verdrietig om te zien.
Ik voel zijn gevoel, denk zijn denken en weet zijn weten…
Yannick lijkt op mij en ik lijk op hem, zijn gedachtegang is vaak de mijne.
Faalangst is mij niet onbekend en de pappa trouwens ook niet. Zo zou je kunnen zeggen dat Yannick in dat opzicht dubbel gehandicapt is. Zou het erfelijk zijn en hoe komt het dan eigenlijk dat de kleinste kabouter hier in huis vrolijk door het leven gaat en zonder zich ook maar ergens zorgen over te maken vol zelfvertrouwen spontaan zijn naam schrijft op een papiertje dit keer, tot tien telt in het Engels en tot wel zeventien in het Nederlands ?
Hoe kan het dat een verschil zo groot is, terwijl beide heren toch echt van hetzelfde productieteam zijn ?

Het breekt mijn hart dat Yannick zo kan worstelen met zichzelf.
Zijn juf sprak mij van de week aan op school en uitte haar zorgen om hem. Hij trekt wit weg als hij een toets zit te maken. Hij wordt misselijk en krijgt hoofdpijn. Als ze de toets nakijkt valt het allemaal reuze mee en hij hoeft zich echt niet zoveel zorgen te maken als hij nu doet.
Dat zeggen wij hem ook regelmatig, maar uiteraard doet hij het toch…

Volgens eigen zeggen is hij doodsbang om een slecht cijfer te halen en dan…en dan…nou dan…. en hij barst in snikken uit.
*slik*
Mijn kleine man denkt te groot. Of zoals TMM en ik zelf zeggen; hij denkt verder dan hij voelen kan…
Gelukkig is daar de school om hulp te bieden op dit vlak en dat gaan we na de vakantie dan ook direct doen.
Het is fijn om te weten dat je daarin gesteund wordt, we gaan met Yannick aan de slag.
Hij heeft recht op een onbezorgde jeugd, op een fijne schooltijd en een warme herinnering aan school.
Wij gaan hem leren dansen in de regen…Oshelemaal

26 Reacties op Dansen in de regen…

 • Korffies schreef:

  Wat herkenbaar, de tranen zitten in mijn ogen. Zelf ben ik ok erg kritisch geweest als kind zijnde wat je leventje niet gemakkelijker maakt en nu we zelf een meissie hebben zien wj beide ook dat zij best potentie heeft om ook die kant op te gaan. Gelukkig wordt Yannick gezien, hoop dat hij snel zal gaan inzien wat voor een mooi en bijzonder mannetje hij is!

 • Monique schreef:

  Wat een prachtig stukje logwerk, maar wat een moeilijke aanleiding… Kan me voorstellen dat je daar als compleet gezin mee worstelt. Ik zat zelf als kind trouwens ook steevast in de faalangst-groepjes, zowel op de basis- als middelbare school. Bang om te falen, vooral ten opzichte van jezelf, en intussen juist altijd prima cijfers halen. Moeilijk hoor. Blij dat jullie je erin gesteund zien, hopelijk voelt Yannick dat ook zo.

 • San schreef:

  Eindelijk ff tijd om te lezen en och ik herken het ook zo. Het moet voor jou ook vervelend zijn om het te zien, maar gelukkig kunnen jullie hem helpen en ook fijn dat de school meehelpt. Het gaat hem zeker weten lukken en ik denk dat een oudste het altijd wel wat moeilijker heeft. Evengoed Yannick je kan het en jij bedankt voor de leuke kaart, er kwam een glimlach op haar gezicht toen ik zei dat de kaart ook van Diom kwam. Misschien ff kijken of we in mei-vakantie een date kunnen plannen. Morgen dagje vrij en afscheid nemen van het KDV en dan maandag eindelijk B-day (zakdoeken zitten al in mijn tas 🙂

 • Yvonn schreef:

  Oh en als reactie op Cat… ik ben een nr 2, dus die theorie betwijfel ik. Maar ik zou er vooral heerlijk van genieten dat jullie nummer 2 het dansen in de regen van zichzelf onder de knie heeft!

 • Yvonn schreef:

  Dansen in de regen. Da’s een mooie. Herkenning hier. Zelf ben ik erg van de faalangst en het tobben en ja hoor, ik zie het bij Brecht terug. Ze kleutert nu nog maar bij de groep 3-dingetjes die ze al mag doen komt er zowel enthousiasme (want ze is erg ‘eager’ om te leren) als buikpijn. Want ze kan het (nog) niet. Zeggen dat dat ook nog helemaal niet hoeft en dat ze juist die dingen mag doen omdat ze zo goed is in al het andere neemt de twijfel niet weg. Volgend jaar groep 3 en ik houd m’n vizier wagenwijd open. Want dansen in de regen zou Brecht ook wel mogen leren, vermoed ik.

 • Marieke schreef:

  Heftig om je mannetje zo te zien, lijkt me… Wat fijn dat de school het ook signaleert en er iets mee gaat doen!
  Succes!!

 • Janneke schreef:

  Ik vind dat idee van Lieke wel goed trouwens! Geeft zo wel meer inzicht misschien?
  Ben ook wel benieuwd hoe school het aan gaat pakken eigenlijk? Misschien kan ik er ook nog wat van leren 😉

 • Sunlover schreef:

  Oh wat moeilijk zeg!! Dat een kind daar al zo mee bezig is op die leeftijd, terwijl andere kinderen denken dat ze in alles de beste zijn…
  Je kunt niet veel meer doen dan er te zijn voor hem en hem te steunen.

  Eerst vakantie.. Even uitrusten!

 • Loezju schreef:

  Ow wat moeilijk om te zien dat je zoon het moeilijk heeft. Zoveel zorgen al voor zo’n mannetje. Hopelijk gaat het allemaal lukken met de hulp van school. Kom op Yannick! Je kan het hoor!

 • Ruthy schreef:

  Moeilijk hoor. Maar gelukkig heeft de school het ook gezien en kunnen jullie met zijn allen aan de slag. En hopelijk leert Yannick dan snel dat het soms helemaal niet erg is om een slecht cijfer te halen, zolang hij er maar zijn best voor doet.
  Veel succes!

 • Renske schreef:

  O, wat lijkt me dat moeilijk om te zien. Het geeft zo’n machteloos gevoel omdat het zo moeilijk is zo’n gedachtegang te doorbreken / om te keren. Gelukkig let de juf goed op en kunnen jullie na de vakantie aan de slag om hem er bij te helpen. Hopelijk gaat hij dan snel weer dansen!

 • Joeltje schreef:

  Niks zo moeilijk als zien dat je kind zo in de knoop met zichzelf zit. Vind jouw uitspraak van dansen in de regen wel heel egr mooi! Ik herken het heel erg, hoop dat T. daarin niet op mij lijkt. Ik kon gewoon ziek worden van een toets, de angst om te falen. Ook was ik altijd heel onzeker in groepen, dat zie ik bij T. wel terug: die moet de kat uit de boom kijken.
  Sterkte, tis goed dat je het ziet en aan gaat pakken! Dikke kus

 • Caroline schreef:

  Niets meer aan toe te voegen…..behalve *slik* Fijn dat jullie achter hem staan!

 • Trudy schreef:

  Och wat sneu voor zo`n manneke…. Sterkte en succes met het oplossen van zijn problemen. Zal niet makkelijk zijn maar het komt vast goed!
  Fijne vakantie!

 • Lieke schreef:

  Heel herkenbaar.
  Al heb ik het idee dat kinderen tegenwoordig niet alleen slachtoffer worden van hun eigen onzekerheid maar ook van de schoolse druk.
  Wij hadden op Yannicks leeftijd helemaal geen toetsen. (het woord alleen al !)
  En zijn ook prima terecht gekomen denk ik dan. Helaas is dit een gegeven waar je niets aan kan veranderen, maar ik vind wel dat de prestatiegerichtheid van onze maatschappij op sommige punten begint door te slaan.
  Julian is heel perfectionistisch en mag van zichzelf geen foutjes maken.
  Een onmogelijke opgave natuurlijk..
  Ik heb hem uitgelegd dat ieder mens dingen heeft waar hij goed in is, en dingen waar hij minder goed in is.
  Op die manier hebben we eens een sterkte/zwakteanalyse van hemzelf maar ook van zijn vrienden gemaakt. Tot Julians verbazing bleek dat zijn vrienden ook niet in alles even goed zijn :-)En dat fouten maken mag.
  Het gaf een beetje rust, maar dansen in de regen???
  Daar zijn we helaas nog niet.

  Sterkte, en ik ben eigenlijk heel benieuwd hoe jullie school dit gaat oppakken..

  Fijn weekend en groetjes, Lieke

 • inge schreef:

  o wat fijn dat jullie daarmee wat kunnen gaan doen, want het lijkt me vreselijk voor hem en dus ook voor jullie om aan te moeten zien, zeker als je het (gevoel) zo herkent!

 • MaMarjan schreef:

  Heel herkenbaar voor mijzelf, want ik ben ook altijd zo geweest. En wat vervelend voor Yannick. Hij is nog zo jong en zou gewoon onbezorgd door het leven moeten gaan. Zorgen maken en piekeren dat kan hij later nog genoeg doen. Ik hoop dat de school een goede oplossing heeft en dat Yannick hier goed mee kan leren omgaan! Sterkte!

 • Marjolein schreef:

  Wat een nare situatie lijkt het mij om zo je kind te zien.
  Ik hoop dat er een oplossing voor Yannick komt en snel weer beter in zijn vel zit!

 • Do schreef:

  Wat rot om dat te moeten zien….

 • Cat schreef:

  Dansen in de regen, ik kende ‘m niet in deze context maar hij is erg mooi.
  Goh, die Yannick, dat schitterende joch… moeilijk lijkt me dat. Enneh, dat nr. 2 er (mss ogenschijnlijk) lekker doorheen walst, is omdat hij ’n nr. 2 is. Die staan daar om bekend 😉 Succes met je mooie mannen!

 • margriet schreef:

  wat rot voor hem dat hij zo met zichzelf in de knoop zit. Ik hoop dat wat jullie en school hem bieden straks hem wat zekerder maakt. Hij is nog veel te jong om zo te tobben!

 • tineke schreef:

  ik heb ook geleerd om te bedenken wat er na dat ‘en dan..’ komt. Dan blijkt dat het allemaal wel mee valt of dat je dan ook wel weer opkrabbelt. Maar goed ik leer dat op mijn 30e Hij is nog maar 7 oh pardon 8.. Maar het zou fijn zijn als hij er ook al iets van kan leren en zo ermee om kan gaan.
  Sterkte, want als hij weet dat jullie onvoorwaardelijk van hem houden en hem steunen is het al de helft minder zwaar..

 • Janneke schreef:

  Oooh, zo sneu! Ik herken het ook zo erg. Ik had het vroeger ook zo erg. Nu denk ik: ‘Waar maakte ik me druk om?’, maar nu maak ik me nog steeds druk om dingen waarvan ik weet dat het nergens voor nodig is…
  Tsja… wat doe je eraan.
  Liefhebben! Samen dansen! Sterkte Jis! Dat je moederhart het ook maar vol mag houden…

 • Toaske schreef:

  Dit is heel herkenbaar. Oudste heeft dat ook. Zich zorgen maken om dingen, anderen willen helpen, soms ten koste van zichzelf. Opkomen tegen onrecht. En jongste, jongste is net als Dion, superextravert, dansend door het leven (en de regen).
  Oudste is ook nog een tijd behoorlijk gepest, daaraan is uiteindelijk via de school het een en ander gedaan en dat heeft haar heel goed gedaan. Verder zeggen we altijd: ‘als je je best doet, is het goed’, maar voordat dat er echt in zat.
  Wat ik wel weet is dat ik Yannick een heel bijzonder kind vind, juist omdat hij is zoals hij is.

 • Sophia schreef:

  Ach…dat is rot als je kind niet lekker in zn vel zit …vooral omdat je zelf dat gevoel goed kent he ….
  Sterkte met t oplossen van dit probleem …maar geniet eerst maar lekker van de vakantie !
  Groetjes Sophia

 • Mimi schreef:

  Och. Wat een grote zorgen al voor zo’n kleine man.

  Wel ‘grappig’ om te lezen dat hij zegt bang is om een slecht cijfer te halen “en dan…en dan…nou dan….” Ja? En wat dan eigenlijk? Dan niks! Dan ga je de volgende keer weer net zo hard je best doen en bedenk je je alle dingen die je hartstikke goed doet! Maar moeilijk is dat wel, om ineens ‘anders te gaan denken’.
  Kop op Yannick, je kunt het! =)